Składniki

  • 6 śliwkowych pomidorów
  • 1 cebula czerwona
  • 1 duży ogórek
  • 125 g sera feta rozkruszonego
  • 12-15 czarnych oliwek
  • 15 g rukoli lub rukwi wodnej
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże listki bazylii i oregano

Opis wykonania

Pomidory pokroić na grube plastry, ogórek i cebulę – na cienkie. Zmieszaj w misce z serem i oliwkami. Do małego słoiczka wlej 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku i łyżkę posiekanych listków bazylii i oregano. Posól i dopieprz do smaku, zakręć słoik i energicznie mieszaj aż uzyskasz jednolitą masę – sosem polej sałatkę, wymieszaj i udekoruj rukolą lub rukwią.
To wegetariańskie danie może być przystawką lub lekkim lunchem.

przepis bezglutenowy, bezmleczny, bez jaj.