MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Sałatka z fety i rukoli


Składniki

  • 6 śliwkowych pomidorów
  • 1 cebula czerwona
  • 1 duży ogórek
  • 125 g sera feta rozkruszonego
  • 12-15 czarnych oliwek
  • 15 g rukoli lub rukwi wodnej
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże listki bazylii i oregano

Opis wykonania

Pomidory pokroić na grube plastry, ogórek i cebulę – na cienkie. Zmieszaj w misce z serem i oliwkami. Do małego słoiczka wlej 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku i łyżkę posiekanych listków bazylii i oregano. Posól i dopieprz do smaku, zakręć słoik i energicznie mieszaj aż uzyskasz jednolitą masę – sosem polej sałatkę, wymieszaj i udekoruj rukolą lub rukwią.
To wegetariańskie danie może być przystawką lub lekkim lunchem.

Ads code goes here

przepis bezglutenowy, bezmleczny, bez jaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij