Rodzaje alergenów - przyczyny alergii

Ustalenie przyczyn alergii wymaga znajomości alergenów występujących w otoczeniu chorego, na co dzień lub sporadycznie i wywołujących reakcje samoistnie lub w połączeniu z innymi alergenami.

Alergeny pokarmowe

  • białka czy żółtka jaj kurzych
  • mleko – jego białko i cukier
  • ryby i owoce morza
  • orzeszki ziemne
  • zboża, głównie pszenica i zawarty w niej gluten
  • cytrusy, głównie banany
  • truskawki, poziomki, maliny
  • jabłka i gruszki
  • czereśnie
  • brzoskwinie
  • słoneczniki
  • selery
  • pomidory
  • ziemniaki
  • szpinak
  • marchew
  • cynamon

Alergeny lekowe

  • penicylina
  • ampicylina
  • cefalosporyny
  • sulfonamidy
  • neomycyna
  • gentamycyna
  • insulina
  • kit pszczeli
  • rumianek

alergeny wziewne

  • pyłki drzew
  • pyłki traw
  • pyłki bylin i ziół
  • mąka
  • cladosporium
  • alternaria
  • karaluchy
  • sierść zwierząt
  • lateks
  • platyna