Składniki

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 375 g gotowanego indyka
  • 15 g suszonych grzybów, namoczonych w gorącej wodzie
  • 300 g ryżu
  • 1,25 l bulionu warzywnego lub z indyka
  • sól
  • pieprz
  • zioła do przybrania, np. bazylia

Opis wykonania

(dieta wykluczająca, dieta bazglutenowa)

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i na wolnym ogniu podsmażamy cebulkę przez ok. 5 min. Dodajemy zmiażdżony czosnek, indyka, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, ryż. Doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze mieszamy. Smażymy na wolnym ogniu przez kolejne 1-2 min.

W rondelku podgrzewamy bulion. Wlewamy 150 ml gorącego bulionu na patelnię i gotujemy, mieszając do momentu, aż ryż wchłonie wywar, cały czas zeskrobując ryż, który przylepia się do brzegów patelni. Dodajemy kolejne 150 ml gorącego bulionu. Podlewamy bulionem do momentu, aż ryż będzie gotowy. Powinien być puszysty i miękki. Dodajemy zioła i natychmiast podajemy.