Chleb chapati

Chleb chapati

Kategorie: Przekąska , Wegetariańskie

Czas przyrządzenia: 90 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 10

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 80- 100 ml gorącej wody

Opis wykonania

Składniki wygniatamy na gładkie ciasto i pozostawiamy je na 1-2 godz.

Ciasto dzielimy na 10 kawałków i wałkujemy je jak najcieniej. Kładziemy na ciężkiej, lekko wysmarowanej tłuszczem patelni albo na gorącym grillu i smażymy lub pieczemy z obu stron przez 1-2 min. Podczas smażenia placki przyciskamy do dna, dzięki czemu powstają charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Chapati zawijamy w ściereczkę, aby nie ostygły.

Świeży chlebek chapati jada się w Indiach do wszelkiego rodzaju warzyw; jest on również idealny dla osób na diecie bezmlecznej. Można go także przygotować z mąki z cieciorki.

Konkurs

Dodaj przepis i wygraj książkę
o alergii pokarmowej.

Dodaj swój przepis

Podobne przepisy:

Najczęściej oglądane

Najczęściej komentowane

Komentarze

  • napisał(a) jakiś czas temu:

    ciekawy przepis, chętnie wypróbuję też, jak smakuje z mąką z ciecierzycy

  • napisał(a) jakiś czas temu:

    bardzo dobre i godne polecenia są również wenezuelskie arepas

Dodaj komentarz