MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Quiche z boczkiem i cebulą


Składniki

  • porcja kruchego ciasta bez orzechów i jaj
  • łyżka bezsmakowego oleju bez śladowych ilości orzechów
  • 2 posiekane cebule
  • 6 plasterków boczku bez skórki, pokrojonego w kostkę
  • 3 jajka
  • 360 ml śmietanki o niskiej zawartości tłuszczu
  • 115 g startego, twardego sera, np. cheddar
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanej szałwii
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Opis wykonania

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Po rozwałkowaniu ciasta wykładamy nim naczynie do tarty o średnicy 25 cm. Stawiamy na blasze do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i przykrywamy zgniecioną folią aluminiową lub pergaminem oraz ciężarkami do pieczenia. Pieczemy 10 min. Wyjmujemy folię i papier oraz ciężarki i pieczemy kolejne 5 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni i przesuszy. Wyjmujemy z pieca. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę 2 minuty, ciągle mieszając, aż się zeszkli. Dodajemy boczek i smażymy kolejne 2 minuty. Zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową i odstawiamy.
Ubijamy jajka ze śmietaną oraz połową sera i ziołami. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy boczek i cebulę na spód tarty i równo rozprowadzamy. Przykrywamy masą z jaj i śmietany. Posypujemy pozostałą częścią startego sera. Pieczemy w piekarniku 35 minut, aż masa zacznie bulgotać, zetnie się i lekko przyrumieni. Podajemy na ciepło lub zimno.

Ads code goes here

WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: postępujemy zgodnie z przepisem głównym, ale wykorzystujemy bezmleczne kruche ciasto. Zamiast śmietanki o niskiej zawartości tłuszczu używamy śmietanki sojowej oraz sojowego odpowiednika sera cheddar.

WERSJA BEZ JAJEK: postępujemy zgodnie z przepisem głównym, ale rezygnujemy z jajek. W misce umieszczamy 6 łyżek mąki ziemniaczanej, półtorej łyżeczki gumy ksantanowej oraz 200 ml wody. Mieszamy za pomocą miksera, aż masa będzie gęsta, biała i sztywna. Dodajemy 360 ml śmietany oraz łyżkę musztardy angielskiej lub dijon. Łączymy z połową sera, ziołami oraz solą i pieprzem do smaku.

WERSJA BEZ GLUTENU: postępujemy zgodnie z przepisem po lewej stronie, lecz wykorzystujemy bezglutenowe kruche ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij