MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Pyłek brzozy


Pyłek brzozy

Uczulenie na wszystkie drzewa przebiega podobnie, stąd trudno wyodrębnić oraz ustalić, które z nich uczula. Alergia na pyłek brzozy jest powszechna aeroalergeny pojawiają się wczesną wiosną, zazwyczaj w marcu, apogeum przypada na kwiecień.

Pyłki mogą utrzymywać się w powietrzu nawet do lipca.

Charakterystyczną cechą pyłku brzozy jest jego lotność i swoboda przemieszczania się z jednego kraju do drugiego. W Szwecji zaobserwowano przedwczesne pojawienie się pyłków, a to za sprawą wiatrów południowych, które sprowadziły je z Polski.

Ads code goes here

Pyłki brzozy dają szereg odczynów krzyżowych, co powoduje nadwrażliwość na wiele jarzyn i owoców. Najczęściej występującą reakcją krzyżową jest odczyn z jabłkiem. Zdarza się, że osoby uczulone lepiej tolerują jabłka przechowywane i ogrzewane np. w cieście niż świeże. Zła tolerancja niektórych warzyw i owoców jest charakterystyczna dla osób silnie uczulonych na pyłek brzozy.

Skórne uczulenie i alergia na pyłek brzozy są swoiste dla zespołu alergii jamy ustnej. Szczególnie narażane na OAS są osoby obciążone atopią, która występowała u obojga rodziców.

Objawy

Pyłek brzozy wywołuje wiele objawów klinicznych związanych z uczuleniem na tenże alergen oraz związanych z OAS. Alergia może powodować sezonowy nieżyt nosa.

Dość rzadko występuje chrypka i łzawienie, najczęstszymi objawami fazy zaawansowanej OAS to pokrzywka kontaktowa, obrzęk rąk, jamy ustnej i warg, uczucie szczypania i pieczenia na podniebieniu, języku, w gardle.

pyłek brzozyZapobieganie

Objawom klinicznym można zapobiegać poprzez dobranie odpowiednich leków przez lekarza alergologa. Chorzy na OAS muszą uważać na spożywane pokarmy, najlepiej profilaktycznie przeprowadzić test.

Warzywa lub owoce trzymać w dłoniach przez pewien czas, do 30 minut. Jeśli nie pojawią się objawy, mały kawałek wziąć do ust i nie połykać.

Jeżeli nie występują żadne dolegliwości można stwierdzić, że warzywo lub owoc są dobrze tolerowane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij