MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Pudding ryżowy


Składniki

  • 15 g masła
  • 75 g granulowanego cukru
  • 100 g ryżu krótkoziarnistego
  • 1 l mleka
  • laska wanilii
  • sól
  • 150 ml śmietany kremówki

Opis wykonania

Piekarnik nagrzewamy do 160 st. W żaroodpornym naczyniu roztapiamy masło. Dodajemy cukier i mieszamy. Wrzucamy ryż, ponownie mieszamy tak, aby ziarenka pokryły się z masłem z cukrem.
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wyjmujemy nasiona. Następnie dorzucamy ją, wraz z nasionami, do mleka. Wlewamy mleko z wanilią do ryżu, mieszamy drewnianą łyżką, aby rozbić wszelkie grudki.
Dodajemy sól oraz śmietanę i powoli doprowadzamy do stanu blisko wrzenia. Wyjmujemy laskę wanilii. Naczynie wstawiamy pudding do piekarnika i pieczemy 90-120 min. Masę mieszamy po 30 min., a następnie jeszcze raz, po godzinie.

Ads code goes here

WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: mleko zastępujemy taką samą ilością bezmlecznego odpowiednika. Zamiast litra mleka krowiego, możemy użyć np. 500 ml mleka sojowego i 500 ml ryżowego. Kremówkę zastępujemy śmietaną sojową. Możemy również użyć mleka waniliowego, ale trzeba wówczas pamiętać, żeby dodać tylko pół laski wanilii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij