przyczyny alergii pokarmowych

Najnowsze badania wykazały, iż niedobór limfocytów T regulacyjnych sprzyja powstawaniu alergii pokarmowych. Za ich syntezę odpowiada grasica. Dlaczego ten gruczoł nie pracuje tak, jak powinien?

Czynniki zaburzające funkcje grasicy

Wśród czynników zaburzających funkcje grasicy wymienia się:

  • niekarmienie lub zbyt krótkie karmienie piersią
  • sterylne wychowanie
  • niedokładne żucie pokarmuprzyczyny alergii pokarmowych
  • niewłaściwe łączenie składników odżywczych np. białka, które ulega trawieniu w kwaśnym środowisku żołądka z węglowodanami, które rozkładane są w jamie ustnej przy pH zasadowym
  • nadmierne spożywanie nabiału, cukru i mięsa
  • konsumpcja wysoko przetworzonej żywności
  • obecność pasożytów w przewodzie pokarmowym
  • nadużywanie alkoholu.

Układ nerwowy a alergie pokarmowe

W przypadku stanów zapalnych, które obejmują swym zasięgiem jelita, ogromną rolę odgrywa lokalny układ nerwowy. Równie ważny jest sposób, w jaki przekazuje się informacje na linii nerw błędny-mózg. Z przeprowadzonych badań wynika, iż zaledwie 10% informacji jest przekazywanych w przeciwnym kierunku. To odkrycie zaprzecza, jakoby choroby przewodu pokarmowego miały podłoże psychosomatyczne.