Składniki

  • 20 dag mąki bezglutenowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 3/4 łyżeczki cukru do pieczenia
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremowej 30%
  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • kakao do posypania
  • 3-4 łyżeczki mielonej kawy
  • 4 łyżeczki amaretto do nasączenia ciasta

Opis wykonania

Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem na jednorodną masę. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy powoli mąkę do masy z żółtek i powoli ucieramy. Białka ubijamy oddzielnie z 2 łyżeczkami cukru. Następnie dodajemy do reszty ciasta powoli mieszając, aby ciasto było pulchne. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy przez 40 min, w temperaturze 180 stopni.

Ucieramy żółtka ze 100 g cukru na puszystą masę, dodajemy do niej po 1 łyżeczce serka mascarpone i mieszamy na najmniejszych obrotach miksera. Osobno ubijamy zimną śmietankę ze 100 g cukru (cukier dodajemy po trochu). Delikatnie mieszamy śmietankę z masą serową. Zaparzamy kubek kawy i dodajemy alkohol po ostygnięciu, następnie dokładanie nasączamy ciasto. Nakładamy masę na nasączony biszkopt, wstawiamy do lodówki, po kilku godzinach posypujemy kakao.