obiad-wegetarianski

Dieta wegetariańska jest bardzo popularna. Dania na bazie warzyw i innych składników zyskują wielu zwolenników, dlatgeo prezentujemy smaczne przepisy na obiad wegetariański.

Dieta wegetariańska

Wegetarianizm zaskarbił sobie serca osób, którzy dbają o to, co jedzą. Ten rodzaj diety to także szansa na zdrowe odżywianie i ochronę przed wieloma chorobami. Lekarze często podkreślają rolę tej diety przy niektórych schorzeniach. Wyeliminowanie mięsa z diety wiąże się jednak z odpowiednim doborem produktów i uzupełnieniem niezbędnych składników.

Przepisy na obiad wegetariański

Dieta wegetariańska jest modna i zdrowa, więc powstaje coraz więcej restauracji, gdzie serwowane są dania bezmięsne. My prezentujemy przepisy na obiad wegetariański, który możemy przygotować w domu, zaskakując domowników i gości. Propozycje dań z pewnością przypadną do gustu nie tylko wegetarianom.

Tarta ze szpinakiem

Składniki:
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
50 ml wody
sól
300 g szpinaku
1 szklanka śmietanki 30%
1 łyżka mąki
2 jajka
czosnek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Z mąki, masła, żółtka i odrobiny soli wyrabiamy kruche ciasto na tartę. Przy wyrabianiu możemy dodać wody lub mąki, gdy ciasto będzie zbyt kleiste. Po zagniataniu wałkujemy ciasto i wykładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę. Dopasowujemy do brzegów, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut, w temperaturze 200 stopni. W tym czasie mieszamy śmietankę z jajkami i mąką. Dodajemy szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na upieczony spód tarty wylewamy szpinakowe nadzienie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 25 minut.

Kasza jaglana z kalafiorem

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 kalafior
100 g koziego sera
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kalafiora gotujemy. Kasze jaglaną zalewamy wodą, dodajemy solą i gotujemy do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę. Połowę kalafiora podsmażamy na maśle z bułką tartą. Pozostałą część kalafiora blendujemy razem ze śmietanką i doprawiamy do smaku. Na talerz nakładamy pure z kalafiora, na to kaszę jaglaną i na wierch podsmażony kalafior.