MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Śniadanie

  • Chleb półrazowy

    Składniki 250g mąki pszennej typ 650 50g mąki pszennej tym 1850 200g mąki żytniej razowej typ 2000 ok. 15g świeżych drożdży 1-2 łyżeczki soli 300-350 ml letniej wody Opis wykonania Mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, słonecznik i mieszamy. Odkładamy z tego do kubeczka 2-3 łyżki, dodajemy rozkruszone drożdże, trochę wody i robimy zaczyn,

  • Chleb sojowo-ryżowy

    Składniki 15 g suszonych drożdży 2 łyżeczki klarownego miodu 225 ml letniej wody 300 g mąki z brązowego ryżu 50 g mąki sojowej ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka substytutu jaja, wymieszanymi z 2 łyżkami wody bezmleczna margaryna do natłuszczania formy Opis wykonania 1.Wymieszaj drożdże, miód i wodę w małym garnuszku i pozostaw w ciepłym miejscu,

  • Babeczki z rodzynkami

    Składniki 225 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia + trochę do posypania pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 30 g cukru pudru 45 g masła + trochę do posmarowania 30 g rodzynek 120 ml mleka 2-3 łyżki śmietany lub mleka do glazurowania Opis wykonania Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Smarujemy blachę

  • Amerykańskie naleśniki

    Składniki 125 g zwykłej mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru duże, ubite jajko 200 ml mleka olej bez orzechów do smażenia syrop klonowy lub cukrowy garść malin lub innych owoców ósemki cytryny (według uznania) Opis wykonania Przesiewamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Robimy w środku zagłębienie,

  • Granola miodowa

    Składniki bezsmakowy olej do orzechów 85 g płynnego miodu 170 g płatków owsianych 85 g rodzynek sułtańskich 55 g suszonych moreli, posiekanych 45 g pestek dyni 30 g orzechów pinii, uprażonych 30 g preparowanego ryżu lub pszenicy 55 g płatków kukurydzianych 85 g otrębów 45 g suszonych jabłek lub ananasa owoce sezonowe, np. jeżyny Opis