MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Sałatka

  • Sałatka warzywna w galarecie

    Składniki 1 opakowanie żelatyny 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki octu 1 łyżka świeżego soku z cytryny 1 szklanka bulionu,wody lub soku 1,5-2 szklanki warzyw seler,cebula,pieczarki,marchew,czarne oliwki(może być tez tuńczyk i mięso z kurczaka) Opis wykonania 1. Do garnka wlewamy 1/2 szklanki zimnej wody, wsypujemy żelatynę. Podgrzewamy ok. 3

  • Sałatka włoska z grillowanymi warzywami

    Składniki 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół 1 łyżka octu winnego 1 bulwa kopru włoskiego, pokrojona na plasterki ½ główka endywii podzielonej na listki 1 cykoria pokrojona na plasterki 1 mała sałata radicchio, podzielona na listki i porwana 8 rzodkiewek pokrojonych na grube plasterki ½ łyżki kaparów 8 czarnych oliwek Garść liści bazylii 4 łyżki

  • Czerwona sałatka do śledzia

    Składniki 3 większe buraki czerwone 4 większe ziemniaki sałatkowe 2-3 kiszone ogórki 1/2 kubka ugotowanej fasoli mniejszy Jaś ½ małej cebuli olej lub oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku Opis wykonania Czerwona sałatka do śledzia (bez jajek, bez mleka krowiego) Warzywa ugotować na tyle wcześniej (buraki oddzielnie), aby były już zimne podczas krojenia.

  • Sałatka ziemniaczana

    Składniki 1 kg ziemniaków 100 g selera, dokładnie poszatkowanego 50 g cebuli, dokładnie poszatkowanej 200 g majonezu 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka octu winnego pół łyżeczki pieprzu sól Opis wykonania W dużym garnku gotujemy wodę. Dodajemy sól i ziemniaki. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale wciąż zachowają jędrność (ok.15 min).

  • Tabbouleh

    Składniki 55 g bulguru (kaszy z pszenicy) 120 ml wody 115 g posiekanej natki pietruszki mała cebula, posiekana 4 posiekane dymki 4 łyżki oliwy 4 łyżki soku z cytryny 4 średnie pomidory sól świeżo zmielony czarny pieprz Opis wykonania Płuczemy kaszę bulgur na sitku i odsączamy. Po zagotowaniu wody, wrzucamy do niej kaszę, znowu gotujemy,