MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Przekąska

  • Łódeczki z jajek i cykorii

    Składniki 1 jajko ugotowane na twardo 1 pomidor 1 łyżka kukurydzy z puszki 1 łyżka zmielonego groszku 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka octu sos tabasco, sól jodowana papryka mielona cukier lub słodzik 4 listki cykorii 2 oliwki 1 łyżeczka rzeżuchy Opis wykonania 1. Jajko obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, drobno pokroić, usuwając

  • Pieczarki w sosie

    Składniki 2 kg małych pieczarek mąka i bułka tarta do panierowania 2 jajka olej 1/2 szklanki octu 6 łyżek cukru 1 łyżka soli 20 dag pikantnego ketchupu 3 średnie cebule ziele angielskie liść laurowy pieprz Opis wykonania 1. Pieczarki oczyszczamy, panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. 2. Cebulę obieramy

  • Pomidory faszerowane sałatką z ogórków

    Składniki 6 średnich pomidorów 4 ogórków konserwowych ogórek wężowy 1 szklanka śmietany lub jogurtu 2-3 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny pęczek koperku pęczek szczypiorku kilka liści sałaty sól, pieprz Opis wykonania 1. Pomidory myjemy, suszymy a następnie odcinamy wierzch. Wydrążamy miąższ zostawiając tak 0,5 cm ścianki. Odwracamy i na chwilę zostawiamy. 2. Wężowego ogórka

  • Cukinia faszerowana

    Składniki 1 mała cukinia 2-3 średnie pomidory 5-8 moreli 2 łyżki oleju lub oliwy do posmarowania foli starty żółty ser do posypania suszony tymianek i majeranek sól do smaku Opis wykonania 1. Obraną cukinię kroimy wzdłuż na połowę i łyżeczką wydrążamy gniazdka nasienne. W ich miejsce wkładamy drobno pokrojone pomidory i morele, które posypujemy tymiankiem

  • Szynka w pomarańczach

    Składniki 5 kg surowej szynki (najlepiej peklowanej) 8 pomarańczy po 3/4 szklanki musztardy i miodu 4 łyżki brandy badź wytrawnego wina 3 łyżki oleju 25 g goździków sól, pieprz, gałka muszkatułowa Opis wykonania 1. Szynkę opłucz, osusz i natrzyj solą. Z połowy pomarańczy wyciśnij sok. Mięso posmaruj olejem, przełóż do brytfanki. Polej kilkoma łyżkami soku

  • Faszerowane kalarepki

    Składniki 4 młode kalarepki 20 dag świeżego szpinaku 20 dag świeżego szpinaku 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny cząber cukier,sól,pieprz olej do formy Opis wykonania 1. Kalarepki umyj i osusz. Odkrój wierzchy i wydrąż miąższ. Pokrój go w kostkę i podduś na maśle z opłukanym i osączonym szpinakiem oraz solą,

  • Roladki z łososiem i sałatką

    Składniki 4 plastry gotowanej szynki 5 dag plastrów wędzonego łososia 6 pomidorków koktajlowych 3 jajka 3 garście miksu sałat (rukoli, endywii) po 2 łyżki groszku,fasoli i kukurydzy 3 łyżki majonezu sól i pieprz Opis wykonania 1. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kosteczkę. 2. Połowę łososia pokrój na małe kawałeczki,

  • Nadziewany Bakłażan

    Składniki 1 duży bakłażan 1 szklanka pieczarek pokrojonych w plasterki 1/4 szklanki siekanej cebuli 1/4 szklanki zielonej papryki 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 1/4 szklanki papryki pimento 1/4 łyżki świeżo zmielonego pieprzu 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki „masła” 1/2 szklanki bułki tartej Opis wykonania 1. Bakłażana myjemy i rozcinamy wzdłuż

  • Paszteciki z tuńczykiem

    Składniki 1 puszka tuńczyka około 35 g 1 mała cebula pokrojona w plasterki 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki 1/4 szklanki majonezu 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżka musztardy Ciasto (przepis poniżej) Opis wykonania 1. Przygotowujemy ciasto i rozdzielamy je na 3-4 kulki, odkładamy na bok. Tuńczyka odsączamy i łączymy z pozostałymi składnikami.

  • Cykoria z pomarańczą

    Składniki kolba cykorii pół pomarańczy 2 łyżki orzechów włoskich lub laskowych kawałek czerwonej papryki NA SOS: 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu sól,szczypta cukru i pieprz Opis wykonania 1. Jogurt wymieszaj z majonezem,dopraw solą cukrem i pieprzem. 2. Podziel cykorię na pojedyncze listki i pokrój je w centymetrowe kawałki.Pokrój także obraną połówkę pomarańczy (jeśli to

  • Sałatka nicejska

    Składniki paczka sałat mieszanych lub główka zielonej sałaty 4 jaja puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju pół szklanki czarnych oliwek 4 średnie pomidory zielony ogórek strąk czerwonej papryki NA SOS: 10 łyżek oliwy 3 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego pół łyżeczki musztardy sól,pieprz i cukier do smaku szczypta suszonych ziół prowansalskich pół

  • Sałatka z kurczakiem curry

    Składniki 4 szklanki gotowanego kurczaka pokrojonego w kostkę (może być też indyk) 1 szklanka selera pokrojonego w kostkę 1/4 szklanki posiekanej cebuli 1/4 szklanki posiekanej papryki 1 szklanka majonezu(czytaj etykiete) 3 łyżki świeżego soku z cytryny 1 łyżeczka przypraw curry 1 puszka ananasa w kawałkach 1 gałązka winogron 1 awokado obrane i pokrojone na plasterki

  • Sałatka z sojowych kiełków

    Składniki mały świeży ogórek 2 łodygi selera naciowego 25-35 dag kiełków sojowych 10 dag orzechów laskowych pomarańcza 15 dag sera feta NA SOS: pomarańcza 2 łyżki oleju z orzechów włoskich łyżka musztardy francuskiej sól,pieprz Opis wykonania 1. Kiełki sojowe blanszuj przez minutę w gorącej /wrzącej wodzie.Odsącz papierowym ręcznikiem.Usuń możliwie jak najwięcej wody 2. Przygotuj sos:

  • Omlet z tostem

    Składniki 4 jaja szczypta soli 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżki mąki łyżeczka masła Opis wykonania 1. Oddziel białka od żółtek. 2. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem lub trzepaczką na sztywną pianę .Pod koniec kiedy pijana jest już sztywna,dodaj cukier i dalej ubijaj. 3. Do pijany dodaj żółtka oraz mąkę i starannie,

  • Nadziewane papryki

    Składniki 4-6 dużych strąków zielonej papryki 50dag mielonej wołowiny 1 mała pośiekana cebula 1 torebka ugotowanego ryżu 2 szkalnki posiekanych świeżych pomidorów 2 szkalnki gorącej wody Opis wykonania 1. Z papryki wycinamy piętki wraz z szypułką, usuwamy nasiona i podgotowujemy razem z piętkami przez około 4-6minut. W międzyczasie na dużej patelni obsmażamy mięso, odlewamy tłuszcz.