alergeny-krzyzowe

Alergia na jeden rodzaj alergenu może łączyć się również z innym, wywołując tym samym reakcje alergiczne. Poznaj najpopularniejsze alergeny krzyżowe.

Alergia krzyżowa

Alergia krzyżowa to uczulenie, które wywołują dwie grupy alergenów. Takie uczulenie może mieć postać wziewną, pokarmową lub kontaktową. Choć najczęściej uczulają pyłki roślin czy produkty spożywcze jak owoce i warzywa. Nasz układ odpornościowy może reagować na dwa alergeny, stąd pojawiające się reakcje. Mimo różnych substancji to dość powszechne połączenie. Objawy alergii mogą dotyczyć różnych układów organizmu, dlatego warto poznać najpopularniejsze alergeny krzyżowe, które mogą zaatakować.

Mleko i wołowina

To dwa różne produkty, ale uczulenie na jeden z nich może wywołać objawy skórne czy też związane z układem pokarmowym. Mleko uczula bardzo często a wołowina znacznie mniej, jednak uczuleni powinni uważać na te alergeny.

Skorupiaki i roztocza kurzu

Uczulenie na kurz jest bardzo często diagnozowane. Nic dziwnego, ponieważ roztocza znajdują się praktycznie wszędzie i towarzyszą nam w szkole, w pracy i domu. Skorupiaki zaś to groźne alergeny, gdyż mogą doprowadzić do niebezpiecznych reakcji takich jak wstrząs anafilaktyczny.

Pyłki leszczyny i orzechy

Alergia na pyłki leszczyny zwykle objawia się dolegliwościami układu oddechowego. Podobne sygnały możemy zaobserwować przy uczuleniu na orzechy. Uczuleni muszą uważać na tę parę alergenów krzyżowych.

Pyłki brzozy i selerseler

To bardzo powszechne połączenie alergenów. Ten typ może prowadzić do pojawienia się wysypki na ciele. U uczulonych na pyłki brzozy często zauważa się alergię także na seler.

Lista alergenów krzyżowych jest niezwykle długa. Niektóre pary alergenów bywają groźne, inne mniej. Nie zmieni to faktu, że osoby uczulone muszą mieć świadomość o możliwości wystąpienia alergii krzyżowych. W ich rozpoznaniu pomagają specjalne testy, które warto wykonać.

Katarzyna Antos