MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Porzeczkowa słodkość – placek jednego dnia


Składniki

  • szklanka mąki
  • szklanka kaszy manny albo kukurydzianej
  • szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • margaryna bezmleczna
  • 4 średnie jabłka
  • dżem porzeczkowy
  • kaszka ryżowa dla dzieci o smaku np. jabłka
  • cukier waniliowy
  • cynamon

Opis wykonania

Należy wymieszać składniki po szklance (mąka, kasza, cukier) i do tego dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Obrać i zetrzeć na grubszej jabłka dosłodzić cukrem waniliowym i do smaku dodać cynamon ( najlepiej świeżo starty).
Foremkę do pieczenia ( ja używam taką jak na keks, najlepiej ze szklanym spodem) wysmarować margaryną bez-mleczną i wysypać bułką tartą. Na sam spód wykładamy gruszą warstwę naszego sypkiego ciasta, przykrywamy je startym jabłkami, na nie wykładamy dżem ja zużywam cały słoiczek (450g) domowej roboty w moim przypadku :). Na dżem sypiemy delikatną warstwę naszego ciasta tak około 3 łyżek stołowych. Następnie rozrabiamy kaszkę ryżową w mniej więcej 80-100ml wody aż do osiągnięcia takiej gęstej masy, ważne żeby nie była ona za rzadka, bo podczas pieczenia nam się wyleje z foremki. I tym “grysikiem” przykrywamy nasze porzeczki. Resztę ciasta, które zostało, a powinno być go też jeszcze sporo wysypujemy na kaszkę, na wierzch ścieramy bądź kroimy w paski margarynę bezmleczną i solidnie przykrywamy nasz placek. Gotowy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 90min w przypadku piekarnika elektrycznego albo na 70min do gazowego. Po upieczeniu wyciągamy go z piekarnika pozostawiamy na około 30-40min aby sobie mógł spokojnie ostygnąć i później możemy go wyjąć posypać cukrem pudrem, chyba że ktoś może to kakao nesquik świetnie się też z placuszkiem skomponuję.
Dżem porzeczkowy można zastąpić równie dobrze innym a jabłka np. gruszkami 😉
SMACZNEGO! 🙂
U mnie ten placek znika w przeciągu kilku godzin, stąd nazwa placek jednego dnia 🙂

Ads code goes here

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij