MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Pizza Margherita


Składniki

  • Na ciasto: 225 g białej mąki chlebowej
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżeczka suchych drożdży
  • łyżka oliwy z oliwek plus trochę do smarowania
  • 120 ml letniej wody
  • Dodatki: 6 łyżek domowego sosu pomidorowego lub najlepszego, jaki można kupić
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 125 ml mozzarelli z bawolego mleka pokrojonej w cienkie plasterki
  • 3 duże pomidory w plastrach
  • łyżka oliwy
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii porwanych na małe kawałki

Opis wykonania

Dieta bez jajek i orzechów:

Ads code goes here

Wysmarować oliwą dużą formę do pizzy (o średnicy około 30 cm) lub blachę do pieczenia. Umieścić w robocie kuchennym mąkę razem z solą, cukrem, drożdżami i oliwą. Uruchomić robot i dolewać wodę. Wyrobić miękkie, ale nie kleiste ciasto. Kontynuować wyrabianie jeszcze minutę. Można też wymieszać składniki nożem w misce, po czym przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i zagniatać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Rozwałkować ciasto tak, by placek miał około 30 cm średnicy. Przełożyć do formy lub na blachę i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto rosło co najmniej 20 minut.

Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C.

Rozprowadzić sos pomidorowy, dbając o to, by nie dochodził do krawędzi. Ułożyć plastry sera i posypać oregano. Ułożyć plastry pomidorów i pokropić oliwą. Przyprawić pieprzem.

Piec około 20 minut, aż ciasto będzie chrupiące i złote przy obrzeżach, ser się roztopi i wszystkie składniki będą gorące. Posypać listkami bazylii i pizza gotowa.

Dieta bez produktów mlecznych, jajek i orzechów:

Postępować według przepisu, ale zastąpić mozzarellę z mleka bawołu bezmlecznym odpowiednikiem.

Dieta bez glutenu, jajek i orzechów:

Ciasto:

  • 115 g mąki ryżowej
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki tapioka
  • łyżka gumy ksantanowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru pudru
  • półtorej łyżeczki suchych drożdży
  • łyżka oliwy plus trochę do smarowania
  • 215 g letniej wody
  • trochę mąki kukurydzianej do posypania

Sposób przyrządzenia:

Wysmarować olejem formę do pizzy lub blachę do pieczenia. Zmieszać mąki z gumą ksantanową, solą, cukrem, drożdżami i oliwą w robocie kuchennym lub ręcznie.

Dodać wodę i wymieszać, by powstało miękkie ciasto. Wyrabiać ciasto w robocie minutę.

Przełożyć na posypaną mąką kukurydzianą stolnicę. Uformować z ciasta kulę.

Kontynuować według przepisy, ale przykryć ciasto natłuszczoną folią spożywczą, żeby nie wysychało w czasie wyrastania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij