Pierwsze dziecko najbardziej narażone na alergię pokarmową

Zależność zauważona przez naukowców dotyczy skłonności do alergii pokarmowych. Nie badano wpływu kolejności urodzenia na prawdopodobieństwo wystąpienia atopowego zapalenia skóry i astmy.

Badanie przeprowadzono na grupie rodziców ponad 13 tysięcy dzieci w wieku od 7 do 15 lat, u których zdiagnozowano uprzednio alergię. Po sprawdzeniu tak dużej liczby rodzin obliczono, że prawdopodobieństwo wystąpienia alergii pokarmowej u pierwszego dziecka wyniosło w badanej grupie 4%, u drugiego 3,5% oraz 2,6% u każdego kolejnego.

Dlaczego pierwsze dziecko ma najgorzej?

Naukowcy proponują dwa rozwiązania zagadki. Pierwsze ma naturę czysto biologiczną – z każdą kolejną ciążą organizm matki jest bardziej przyzwyczajony… do bycia w ciąży. Układ odpornościowy już wie, że rozwijający się mały człowiek nie jest zagrożeniem dla mamy, więc w mniejszym stopniu ingeruje w rozwój dziecka.

Pierwsza ciąża jest szokiem dla mamy – jest to coś nowego, niepokojącego, stresującego. Przyszła mama boi się, że każde kopnięcie (albo jego brak), każde uczucie mdłości, zawroty głowy czy przebarwienie na skórze oznaczają kłopoty z ciążą. Ma to negatywny wpływ na poziom hormonów stresu – podwyższony, może źle wpływać na odporność dziecka.

6945eae544b4390fc141437645758e8fPrzy kolejnych ciążach matka jest dużo spokojniejsza, gdyż doskonale wie, co ją czeka. Ten spokój wewnętrzny przekłada się na lepsze zdrowie i rozwój płodowy dziecka.

Drugie rozwiązanie naukowcy nazywają potocznie czynnikiem higieny – rodzice, którzy przygotowują się na pierwsze dziecko starają się za wszelką cenę zminimalizować wszelkie ryzyko choroby, wszystko w ich domu jest sterylne. Aż do przesady dbają o to, co jedzą i w jakich warunkach, myją ręce przed każdym kontaktem z dzieckiem. Niemowlę, żyjące pod pozbawionym bakterii kloszem, nie wykształca prawidłowo układu odpornościowego, który może nauczyć się nieprawidłowych reakcji.