MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Pierniczki bezglutenowe


Składniki

  • 40 dag mąki bezglutenowej (mix)
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 1 i 1/2 łyżki masła lub oleju
  • 3 łyżeczki przypraw (np. 1 łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru, szczypta ziela angielskiego, szczypta mielonej gałki muszkatowej, szczypta zmielonych goździków, 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry)
  • 1/2 łyżeczki sody

Opis wykonania

Dieta bezglutenowa

Ads code goes here

Przepis na te pierniczki pochodzi ze starej książki kucharskiej. W przepisie mąkę pszenną zastąpiono mąko bezglutenową.

Sposób wykonania:

Miód zagotować, dodać masło, wymieszać, przestudzić. Do plastikowej miski wsypać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, wymieszać. Dodać miód i jajka, wymieszać widelcem, a następnie zagnieść ciasto (można użyć malaksera). Jeśli ciasto wyjdzie za lepkie – nożna podsypać łyżką dowolnej mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Tak przygotowane ciasto można odłożyć na noc do lodówki. Ciasto rozwałkować dość cienko (im cieńsze, tym bardziej kruche), wycinać foremkami ciasteczka o różnych kształtach. Układać w odstępach (aby się nie pozlepiały gdy trochę urosną w piecu) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, aby pierniczki ładnie błyszczały, można je posmarować przed pieczeniem lekko ubitym jajkiem. Piec około 8 minut w temperaturze 200 stopni C.

Uwagi:
> Jeśli lubimy mocno korzenne pierniki, można dodać do ciasta więcej przypraw.
> Z tej porcji otrzymamy 2-3 blachy pierniczków (w zależności od ich grubości).
> Pierniczki można udekorować lukrem lub rozpuszczoną na parze czekoladą.
> Można użyć gotowej przyprawy do pierników, ale należy zachować ostrożność i dokładnie czytać skład na opakowaniu. Niektóre przyprawy zawierają w składzie mąkę pszenną.

Rada:
Jeśli chcielibyśmy powiesić pierniczki na choince, należy pomyśleć o tym jeszcze przed pieczeniem. Po wycięciu ciastek foremkami, w każde należy wbić zapałkę (z odciętym wcześniej łebkiem). Zapałki usuwamy zaraz po upieczeniu pierniczków, kiedy są jeszcze miękkie.

Lukier:
> 20 dag cukru pudru
> 3 łyżeczki soku z cytryny
> wrząca woda

Cukier puder ucierać w miseczce z sokiem cytrynowym. Dodajemy łyżeczką wrzątek (z wyczuciem). jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodać jeszcze kilka kropel wrzątku, jeśli za rzadki, dodać więcej cukru pudru. Zamiast soku z cytryny można użyć dowolnego zapachu do ciast (np. rumowego). Lukier twardnieje dość szybko, dlatego należy szybko polukrować ciasteczka. Zanim lukier wyschnie, dekorujemy ciasteczka malutkimi cukiereczkami, płatkami migdałów, orzechami, rodzynkami, gotowymi dekoracyjnymi posypkami (zawsze należy najpierw sprawdzić skład!).

Przepis pochodzi z czasopisma ‘Bez glutenu’, ten i inne znajdziecie na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij