pieczywo z supermarketu

W sklepach coraz więcej stoisk z pieczywem, w dodatku świeżo wypiekanym na miejscu. Już wchodząc do marketu rozchodzi się przyjemny zapach pieczywa, który tylko zachęca nas do zakupów. Ale czy sięganie po takie bułeczki i chleb jest dla nas zdrowe? Z czego przygotowuje się pieczywo z supermarketu?

Pieczywo – składnik zdrowej diety

W zdrowej diecie nie może zabraknąć pieczywa. Niestety nie wszystkie rodzaje bułek, chleba czy innych wypieków są odpowiednie dla naszego zdrowia. Pszenne bułki, które często wybieramy nie mają wartości odżywczych. Tylko pełnoziarniste pieczywo, bogate w nasiona i cenny błonnik, powinno być obecne w naszym codziennym menu. Ciemne pieczywo, czyli razowe wypieki, przygotowane na zakwasie, są o wiele bardziej zdrowszym rozwiązaniem. Mogą być znacznie dłużej przechowywane.

Pieczywo z supermarketu

W supermarkecie dostaniemy wszystko. Zakupy są więc wygodne, w końcu nie mamy czasu, by biegać od sklepu do sklepu. Piekarnie zastąpiły nam markety, w których przecież możemy kupić dowolny rodzaj pieczywa, od bułeczek, po bagietki i bochenki chleba. Wszystko świeżo wypiekane, na miejscu, kilka razy dziennie. To duże ułatwienie dla producentów pieczywa. Praca w piekarnictwie odbywa się zwykle nocami, by rano upieczone pieczywo mogło dotrzeć do punktów sprzedaży. Rozwiązanie z wypiekiem na miejscu zdaje się być wręcz idealne. Nie do końca, jeśli chodzi o jakość tego typu produktów. Pozostawia ona wiele do życzenia.

Pieczywo z supermarketu jest pełne ulepszaczy, które nie tylko podnoszą walory smakowe, ale przedłużają termin ważności. Produkty są mrożone i często przechowywane w chłodniach przez długi czas. Nie możemy więc mówić o takich wartościach odżywczych, jak w przypadku pieczywa, które zostało upieczone w tradycyjnej piekarni i rano dostarczone do sklepu. Zauważmy, że w większości, pieczywo marketowe to pszenne bułki i chleby. Mąka nie zawsze jest wysokiej jakości, a dodatki mają ukryć te mankamenty. Najważniejsza jest ilość składników i ich rodzaj. Pieczywo przygotowane z mąki żytniej będzie zdrowsze, niż to z mąki pszennej, o ile do wypieku nie użyto konserwantów. To częsty zabieg producentów, którzy wypełniają braki substancjami konserwującymi, dając nam pieczywo niskiej jakości. Oczywiście tego typu wypieki zwykle na smakują, ponieważ zostały wzbogacone dodatkami tak, by nie odbiegać od tych tradycyjnych.

pieczywoNie każdy chleb z supermarketu będzie niezdrowy. Grunt, to sięgać po takie pieczywo, którego sprawdziliśmy skład. Nawet w supermarkecie mamy do tego prawo, ponieważ sklep posiada skład produktów, nawet tych, które są sprzedawane na stoiskach mięsnych czy piekarniczych. Zanim więc kolejny raz wyciągniemy rękę po ulubione bułeczki, dokładnie zastanówmy się, czynie lepiej wybrać się do pobliskiej piekarni, gdzie w podobnej cenie dostaniemy produkt wysokiej jakości.

Katarzyna Antos