Składniki

  • 2 kg cukinii
  • 35 dag szpinaku
  • 20 dag cebuli
  • 4 jajka
  • szklanka tartej bułki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 10 dag zmielonych migdałków
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • ewentualnie łyżka siekanej mięty

Opis wykonania

1. Cukinię obierz i przekrój w plasterki, cebulę posiekaj, szpinak opłucz i osącz.

2. Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj cukinię i znów podsmaż. Ostudź. Dodaj jajka i migdały, bułkę tartą, sól, pieprz, imbir i ewentualnie miętę. Masa powinna być gęsta, jeśli jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę tartej bułki.

3. Szpinak lekko posiekaj, podsmaż na maśle, starając się jak najbardziej go odparować, dodaj sól i czosnek przeciśnięty przez praskę, starty ser i wymieszaj.

4. Posmaruj masłem 2 wąskie formy, połóż 1 warstwę cukinii, na niej warstwę szpinaku i znów cukinię. Wygładź wierzch. Nakryj foremki folią aluminiową i wstaw do większej brytfanny z wodą. Zapiekaj w piekarniku 1,5 h w temperaturze 180 stopni C.

5. Pasztet wstaw po ostudzeniu na dobę do lodówki. Możesz go pokroić nożem dopiero następnego dnia.

Smacznego!!!