MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Panna cotta z sosem wiśniowym


Składniki

  • olej roślinny do smarowania
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 500 ml smietany kremówki (lub sojowej)
  • 45 g cukru pudru
  • laska wanilii
  • skórka z połowy limonki
  • 340 g świeżych wiśni lub 400 g z puszki odsączonych
  • 2 łyżki konfitury wiśniowej
  • 3 łyżki wodu (lub sosu z puszki)
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki brandy
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Opis wykonania

4 kokilki lub foremki lekko nasmarować olejem; do miseczki przelać wodę i wsypać żelatynę – odstawić na 5 min.
1/2 śmietany wlać do rondla, dodać cukier, wanilię, skórkę z limonki, pogrzać na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia cukru; doprowadzić do wrzenia, wymieszać żelatynę aż całkiem się rozpuści – odstawić do ostygnięcia
ubić lekko resztę śmietany i dodać do reszty, wymieszać i przełożyć do foremek i schłodzić do stężenia masy;
polewa – wiśnie w rondlu wymieszać z konfiturą, wodą / sosem z puszki, cukrem pudrem, sosem z limonki i pogrzać aż wiśnie puszczą sok, świeże lub mrożone wiśnie gotować 3 min. tak, by nie straciły kształtu; brandy zmieszane z mąką kukurydzianą dodajemy do sosu i mieszamy na ogniu, aż będzie gęsty, gotujemy 1 min., przelewamy do miski i studzimy
deser przed podaniem przełożyć na talerzyki, polać sosem wiśniowym

Ads code goes here

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij