pączki

Osoby uczulone na gluten czy chorujące na celiakię wcale nie muszą odmawiać sobie przyjemności związanej z Tłustym Czwartkiem. Nasze przepisy na pączki bez glutenu pozwolą na przygotowanie pysznych i zdrowych dla alergików słodkości.

Mini pączki bezglutenowe

Składniki:
0,5 kg mąki bezglutenowej
1 szklanka mleka
5 dag cukru
8 żółtek
5 dag świeżych drożdży
7 dag masła
3 łyżki spirytusu
1 opakowanie cukru waniliowego
ulubione konfitury lub marmolada
cukier puder lub lukier do ozdoby
olej lub smalec do smażenia lub

Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, łyżki cukru, 20 dag mąki oraz mleka. Odstawiamy go w ciepłe miejsce. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozczyn, mąkę bez glutenu i cukier waniliowy. Wszystko mieszamy, a an koniec dodajemy spirytus oraz roztopione wcześniej masło. Ponownie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je pod przykryciem w formie ściereczki, do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy małe kulki, Rozgniatamy je w dłoniach i nakładamy nadzienie, dokładnie zalepiając ciasto. Pączki smażymy na głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Układamy je na papierze, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przygotowane pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Pączki równie dobrze możemy przygotować bez nadzienia. Jako polewa doskonale sprawdzi się także rozpuszczona czekolada.

Kukurydziane pączki bez glutenu

Składniki:
250 g mąki kukurydzianej
250 g półtłustego twarogu, najlepiej z kostki
3 jajka
80 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka spirytusu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
cukier puder
olej

Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po łyżce sera, zmniejszając obroty miksera. Do masy dodajemy po łyżce mąkę oraz sól. Całość mieszamy. Otrzymane ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość około 1,5 cm i kroimy na niewielkie kwadraty. Pączki smażymy na rozgrzanym olejku, z obu stron na złoty kolor. Pączki wykładamy na ręcznik papierowy. Gotowe wypieki możemy posypać cukrem pudrem.

Domowe pączki

Składniki:
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
1 szklanka mleka sojowego
7 g suchych drożdży
2 jajka
4 łyżki roztopionego masła
6 łyżek brązowego cukru
olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

bez glutenu
Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę, skrobię oraz cukier. Do zaczynu dodajemy roztopione masło i jajka. Całość wlewamy do miski z mąką i cukrem. Mieszamy składniki aż do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Na rozgrzany olej, za pomocą drewnianej łyżki wykładamy niewielkie kawałki ciasta. Paczki smażymy na złoty kolor. Dzięki nieregularnym kształtom będą oryginalne. Możemy posypać je cukrem pudrem.

Katarzyna Antos