Składniki

  • 1 szklanki zsiadłego mleka/kefiru
  • 1/2 szklanki otrąb owsianych
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cynamon (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody
  • 1 duże jabłko

Opis wykonania

Do miski wlewamy zsiadłe mleko (kefir lub jogurt), wbijamy jajko, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia, otręby, przesianą mąkę oraz ew. cynamon i dokładnie mieszamy (ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego jeśli takie nie jest dodajemy jeszcze odrobinę mąki).
Jabłko kroimy w kostkę, dorzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, oleju lub oliwy, wykładamy porcje ciasta formując i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor

Placuszki możemy jeść solo, posypane cukrem pudrem, zwykłym cukrem lub polać jogurtem naturalnym i posypać rodzynkami.