MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Osso bucco


Składniki

  • 2 łyżki oleju roślinnego bez orzechów
  • 4 duże gicze cielęce (ossi bucchi – każda co najmniej 5 cm grubości)
  • 2 marchewki bardzo drobno pokrojone
  • seler (bardzo drobno pokrojony)
  • 250 ml bardzo wytrawnego białego wina
  • 400 g pomidorów bez skóry pokrojonych w kostkę (lub 400 g pomidorów z puszki)
  • łyżka puree z pomidorów
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Na gremolatę: skóra starta z jednej cytryny
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku (drobno posiekany)

Opis wykonania

Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów:

Ads code goes here

Na patelni rozgrzać olej i lekko przyrumienić gicze cielęce z obu stron. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową i odstawić.

Delikatnie smażyć marchew i selery 2 minuty, ciągle mieszając, aż będą miękkie. Nie mogą się przyrumienić.

Przełożyć warzywa do żaroodpornego naczynia do zapiekanek, w którym będzie można ułozyć gicze obok siebie jedną warstwą (to pozwala użyć minimalnej ilości płynu i uniknąć rozrzedzenia sosu).

W misce połączyć wino, pomidory oraz puree z pomidorów. Przyprawić solą i pieprzem.

Tuż przed podaniem zmieszać skórkę z cytryny, natkę pietruszki i czosnej. Posypać mięso tak przygotowaną gremolatą.

Propozycje podania – podawać z szafranowym risotto alla Milanese. Wyjąć szpik z kości i wymieszać z ryżem.

Rada – do pomidorów można dodać szczyptę cukru pudru, by podkreślić ich aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij