MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Orzechy brazylijskie – najbezpieczniejsze wśród orzechów


Orzechy brazylijskie - najbezpieczniejsze wśród orzechów

Wielu alergików nie toleruje orzechów ziemnych, które de facto są fasolą czy orzechów włoskich. Na pozostałe miewają większą tolerancję. Na ich tle brazylijskie są bezpieczną alternatywą także dla osób ze skóra atopową.

Orzechy brazylijskie to nasiona orzesznicy wyniosłej, drzewa rosnącego najliczniej w tropikalnych lasach Amazonii.

Orzechy brazylijskie zawierają dużą ilość tłuszczu i małą tanin. Specyficzny skład tłuszczów w tych orzechach sprawia, że spożywanie ich ma duży wpływ na

Ads code goes here
  • pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • ciśnienie krwi,
  • poziom cholesterolu
  • wzmacnia układ odpornościowy.

Zawierają około 17% białka, 65-70% tłuszczu (składający się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz 7% cukrów. Nie powodują problemów wziewnych (duszności) czy anafilaksji jak inne rodzajów drzewnych czy ziemnych.

Siła selenu

Orzechy brazylijskie zawierają także witaminę E (przeciwutleniacz zapobiegający degradacji komórek) i bardzo duże ilości selenu, wykazującego własności przeciwutleniające.

Orzechy brazylijskie - najbezpieczniejsze wśród orzechów

Dlatego uznano je za naturalny produkt zastępujący suplementację farmakologiczną selenu – biodostępność selenu w orzechach brazylijskich jest wysoka i codzienna konsumpcja zaledwie 1-2 orzechów brazylijskich może efektywnie zwiększać status selenu w organizmie i aktywność peroksydazy glutationowej. Są bowiem najbogatszym żywieniowym źródłem selenu (średnie stężenie selenu: 8-83 mcg/g).

Selen jest składnikiem mineralnym mającym fundamentalne znaczenie dla zdrowia. Niski status selenu w organizmie m.in. może wiązać się z występowania nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego, zaburzeniami metabolizmu hormonów tarczycy oraz upośledzeniem funkcji układu odpornościowego i rozrodczego.
Jednak nie należy przesadzać z ilością – ze względu na wysoką zawartość baru i radu nadmiar nie jest korzystny dla zdrowia.

W kosmetykach – też dla atopików

najczęściej używa się oleju wytłaczanego z orzechów orzesznicy wyniosłej, który zawiera kwas oleinowy w stężeniu 51%. Działa on ochronnie na skórę suchą i zapobiega naskórkowej utracie wody.
Orzechy te są polecane po zabiegach operacyjnych i oparzeniach w celu regeneracji skóry.
PD

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij