MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Odczulanie mąką fistaszkową i proszkiem jajecznym


Odczulanie mąką fistaszkową i proszkiem jajecznym

Odczulanie jest powszechne przy alergiach sezonowych, np. katarze siennym, jak jednak przyzwyczajać układ odpornościowy do alergenów pokarmowych? Np. przy alergii na orzeszki ziemne.

Wielokrotnie naukowcy próbowali odczulać na pokarmy tak, jak się odczula przy nieżytach wiosennych. Często jednak okazywało się to nieskuteczne, a nawet wywoływało pokrzywki i inne niepokojące objawy.

Alergia pokarmowa przebiega nie tylko w układzie pokarmowym, ale i w nosie, gardle, płucach i skórze – wszędzie tam, gdzie przeciwciała IgE działają w komórkach tucznych, uwrażliwiając tkanki na alergen.

Ads code goes here

A gdy ten alergen ponownie trafi do organizmu – komórki tuczne uwolnią histaminę, co doprowadzi do obrzęków, wysypki czy kurczy żołądka.

Odczulanie przy alergii pokarmowej jest testowane w formie doustnej, co pozwala złagodzić objawy, wytwarzając tolerancję na alergen. Jak jest w przypadku alergii na orzeszki ziemne? W Stanach uczulonych na fistaszki jest ponad 1,8 mln osób, u nas znacznie mniej, ale lepiej na nie uważać, tym bardziej, że dodawane sa powszechnie nie tylko do słodyczy, ale i gotowych dań obiadowych czy ostatnio – sosów do mięs.

Mąka fistaszkowa

Leczenie polega na podawaniu alergikom rosnącej dawki mąki fistaszkowej – od równowartości 1/1000 orzeszka aż do 1 fistaszka dziennie. To jednak nie pozwala wciąż na bezkarne jedzenie snickersów czy orzeszków solonych. Mąka fistaszkowa jednak jest bazą do szczepionki – z białkiem zmienionym tak, by nie wywoływało reakcji alergicznych.

Odczulanie mąką fistaszkową i proszkiem jajecznymProszek jajeczny

Odczulanie dzieci z alergią na jajka metodą doustną – podając proszek jajeczny – też przyniosło złagodzenie objawów. Taką metodę stosuje się co najmniej 2 lata i w tym czasie udaje się wytworzyć tolerancję na jajka.

Podejmowanie odczulania przez alergologów jest ważne, gdyż to właśnie alergia pokarmowa na jaja i orzeszki (oraz mleko) jest najczęstszą alergią u dzieci, doprowadzania nawet do całkowitego zatkania dróg oddechowych i wstrząsu anafilaktycznego. Na szczęście większość dzieci z alergią przy zmianie diety wyrasta z niej do 6 roku życia (najwięcej – z alergii na mleko).

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij