MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Nie obieraj jabłek ze skórki!


Nie obieraj jabłek ze skórki!

Okazuje się bowiem, że skórka z jabłek zawierająca polifenole hamuje aktywność komórek odporności, zapobiegając chorobie zapalnej jelit.

Skórka wyleczy jelita (co jest ważne w profilaktyce również stanów nowotworowych jelit i chorobie Crohna) i poprawi naszą odporność – jak donosi Journal of Leukocyte Biology.

Dotychczasowe badania wskazywały, że polifenole z różnych roślin wpływają korzystnie na układ odporności i mają działanie przeciwzapalne.

Ads code goes here

Dzięki polifenolom z jabłek organizm jest chroniony przed chorobą zapalną jelit i znacznie ogranicza produkowanie tzw. cytokin prozapalnych (tj. związków produkowanych przez komórki odporności i stymulujących procesy zapalne) i rozwój stanów zapalnych jelit.

Naturalne składniki skórki jabłek mogą hamować stany zapalne w jelitach i w ten sposób zmniejszać podatność na choroby autoagresywne – komentuje dr Pascual prowadzący badania. A zatem jabłek w diecie nigdy nie za wiele!
AZ

Źródło – polskieradio.pl/nauka; PAP

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij