MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Naleśniki orkiszowe z musem jabłkowym


Składniki

  • 200 ml mleka orkiszowego BIO
  • 50 ml mleka ryżowego BIO
  • 150 g mąki orkiszowej, razowej typ 2000 BIO
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • olej do smażenia
  • mus jabłkowy domowej roboty (u mnie ze słoiczka, z letnich zapasów:)
  • 50 ml śmietany owsianej BIO wymieszanej z łyżką cukru pudru, do polania naleśników

Opis wykonania

(bez jajek i bez mleka krowiego)
Mleko wymieszać z cukrem pudrem przy pomocy miksera lub rózgi
Dodać mąkę, ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego
Ciasto ma mieć lejącą, niezbyt rzadką konsystencję. Jeśli uznamy że jest zbyt gęsta i nie chcemy grubszych naleśników należy dodać jeszcze trochę mleka
Rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju i smażyć naleśniki na średnim ogniu, przewracając delikatnie na drugą stronę
Wyłożyć naleśniki na talerz, dodać do nich wcześniej przygotowany i podgrzany mus jabłkowy, polać słodką śmietanką
Naleśniki idealnie smakują na ciepło

Ads code goes here

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij