MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Naleśniki francuskie dla alergików


Składniki

  • Bez orzechów: 115 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • 300 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła plus trochę smażenia

Opis wykonania

Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Zrobić w mące zagłębienie i wlać w nie jajka, stopniowo dodając mąkę z brzegów miski. Wlać mleko i ubijać, aż ciasto będzie gładkie. Powinno mieć konsystencję chudej śmietany. Dodać roztopione masło. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

Ads code goes here

Znowu wymieszać ciasto na naleśniki, w razie gdyby część mąki osiadła na dnie. Rozgrzać masło na patelni do naleśników albo innej z ciężkim dnem lub nieprzywierającej. Usunąć nadmiar tłuszczu. Patelnia ma być pokryta cieniutką warstwą.

Na każdy naleśnik potrzeba 1-2 łyżki ciasta. Należy wylać je na patelnię i poruszać nią szybko, by ciasto pokryło całe dno cienką warstwą. Smażyć na wolnym ogniu nie dłużej niż minutę. Gdy na powierzchni pojawią się małe bąble, przewrócić naleśnik łopatką na drugą stronę.

Zsunąć naleśnik z patelni na talerz i trzymać w cieple. Naleśniki można układać jedne na drugich i przykryć folią, żeby utrzymały ciepło.

Naleśniki francuskie bez produktów mlecznych i orzechów:

Postępować według przepisu, ale zastąpić mleko krowie 300 ml mleka sojowego. Roztopione masło można zastąpić dwiema łyżkami roztopionego bezmlecznego substytutu oleju albo dwiema łyżkami śmietanki kokosowej (mleko kokosowe jest za rzadkie). Do smażenia użyć bezsmakowego oleju bez orzechów, np. kukurydzianego.

Naleśniki francuskie bez jajek i orzechów:

Postępować według przepisu, ale zastąpić jajka czterema łyżkami kremówki i zmniejszyć ilość mleka do 260 ml.

Naleśniki francuskie bez glutenu i orzechów:

Postępować według przepisu, używając następujących składników:

> 140 g mąki ryżowej
> 125 g mąki tapioka
> 1/4 łyżeczki soli
> 3 lekko roztrzepane jajka
> 289 ml mleka
> 45 g roztopionego masła plus trochę masła do smażenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij