Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 3 szklanki wody gazowanej
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia bio
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
Sposób przygotowania

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być nieco bardziej płynne niż na zwyczajne naleśniki. Teflonową patelnię wysprejować olejem (lub cieniutko nim posmarować) tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika. Smażyć cienkie placuszki, z obu stron. Podawać z owocami, polane roślinną śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym lub innym nadzieniem, mięsnym czy warzywnym – jak kto lubi.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 30 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 6

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.