alergia

Uczulenie na pokarmy to problem rangi społecznej. Jakie są najczęstsze przyczyny alergii pokarmowej?

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa to jeden z najczęściej występujących typów alergii. Ogromna ilość produktów dostępnych na rynku, rozwijający się przemysł spożywczy oraz nasze osłabione organizmy sprawiając, że liczba uczulonych wzrasta. Alergizujące są zarówno produkty naturalne takie jak mleko krowie, zboża, owoce i warzywa oraz te wysoce przetworzone, pełne substancji konserwujących i barwników. Alergenów nie brakuje, co stanowi problem w komponowaniu odpowiedniej diety.

Najczęstsze przyczyny alergii pokarmowej

Do najczęstszych przyczyn alergii pokarmowej zaliczamy działanie naszego układu odpornościowego. Tryb życia oraz środowisko wpływają na jego pracę. Organizm może traktować niektóre białka zawarte w produktach jako ciała obce, stąd pojawiające się reakcje alergiczne po zjedzeniu danych produktów spożywczych. Jedną z przyczyn są także uwarunkowania genetyczne. Jeśli choć jedno z rodziców ma alergię na pokarmy, istnieje duże ryzyko, że dziecko także będzie miało ten problem. Wtedy należy obserwować reakcje dziecka na nowe pokarmy, wprowadzane do jego diety. Znaczenie ma leczenie antybiotykami. To powszechna grupa leków, którą stosuje się przy przeziębieniach, grypie oraz innych chorobach.pokarmy Zbyt duża ilość antybiotyków nie wpływa na organizm ludzki najlepiej. Nadmierne stosowanie takich środków farmakologicznych może spowodować wystąpienie problemów pokarmowych na tle alergicznym. Istotną rolę przy uczuleniach na pokarmy odgrywa zanieczyszczenie środowiska. Im jest większe, tym wzrasta ryzyko alergii. Spaliny oraz inne tego typu zanieczyszczenia działają niekorzystnie nie tylko na nasz organizm, ale produkty które spożywamy. Zatrute środowisko przyczynia się do jakości warzyw i owoców. Przypuszczalnym powodem alergii pokarmowej są także zmiany w odżywianiu. Przejście na nową dietę czy wprowadzenie nieznanych wcześniej produktów może wywołać reakcje alergiczne.

Przyczyn alergii pokarmowej jest wiele. Problem ten jest na tyle ważny, że powinniśmy mieć większą świadomość odżywiania. Sprawdzanie produktów, źródeł ich pochodzenia oraz składu to elementy, które mogą pomóc w uniknięciu objawów alergii pokarmowej. Odżywiajmy się więc mądrze, nie zapominając o swoim zdrowiu.

Katarzyna Antos