MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Muszle z cukinią, boczkiem i szpinakiem


Składniki

  • 20 sztuk makaronu typu muszle (duże)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 100 g szpinaku (najlepiej małe liście)
  • 2 pieczarki (białe, świeże, twarde)
  • pół cukini (wyglądem przypominającej ogórek szklarniowy
  • ¼ cebuli drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

przepis dla alergików – (bez jaj, mleka krowiego, soi, kakao)

Ads code goes here

Muszle ugotować al dente, w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą z dodatkiem łyżki oliwy
Makaron odcedzić, przelać zimną wodą, wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarowane olejem
Rozgrzać patelnię średniej wielkości (ok. 24cm średnicy), dodać pokrojony w drobną kosteczkę boczek, smażyć przez ok. 3 minuty na małym ogniu, mieszając aż będzie lekko rumiany
Dodać pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku, wlać jedną łyżkę oliwy, smażyć krótką chwilę
Dodać drobno pokrojone, wcześniej umyte i obrane pieczarki oraz cukinię, przykryć patelnię i dusić ok. 2 minut na małym ogniu
Dodać drobno pokrojony, wcześniej umyty (bez ogonków) szpinak i wymieszać, smażyć aż zwiotczeje pod przykryciem, nadal na małym ogniu
Doprawić solą i pieprzem do smaku
Nadzienie lekko przestudzić i nałożyć małą łyżeczką do muszli
Przed podaniem wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika (przykryć naczynie folią aluminiową lub pokrywką żaroodporną)
Podawać na ciepło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij