Składniki

  • 1 kubek musu z 3 średniej wielkości gruszek
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/3 kubka oleju
  • 1 kubek mąki pszennej
  • ½ kubka mąki owsianej
  • 2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • ½ kubka suszonej żurawiny

Opis wykonania

Przepis w diecie bez jaj, mleka krowiego, soi, kakao

Gruszki obrać, oczyścić z gniazd, zmiksować (można zetrzeć na tarce)
Dodać ekstrakt wanilii, syrop klonowy i olej, wymieszać
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, imbir i wymieszać
Wlać mokre składniki do suchych wymieszać do połączenia się składników, dosypując żurawinę
Nagrzać piekarnik do 180C
Wyłożyć 24 zagłębienia w formie do muffinek papierowymi papilotkami
Wypełnić papilotki ciastem /jak na zdjęciu/
Piec przez 25 minut do czasu gdy będą rumiane
Przełożyć muffinki do wystygnięcia, najlepiej na drewnianą kratkę