migdałowe

Mleko stanowi podstawowy element naszej diety. To także jeden z popularnych alergenów. Specjaliści proponują więc produkt zastępczy, taki jak mleko migdałowe. Czy jest ono dobre dla alergika?

Alergia na mleko krowie

Alergia na mleko krowie występuje bardzo często. Uczulenie dotyczy białek zawartych w mleku. Kazeina, laktoalbumina czy laktoglobulina mogą nie być tolerowane przez organizm dziecka czy osoby dorosłej. Objawy alergii mogą się zmieniać. Do tych najczęściej występujących można zaliczyć szorstką skórę, wysypkę w zgięciach łokci i kolan, biegunkę czy wymioty. Alergia na mleko wymusza wprowadzenie w życie diety eliminacyjnej. To ważne, szczególnie u matek karmiących czy dzieci. Jak wiemy, mleko jest cennym produktem odżywczym, więc alergicy mogą spróbować spożywać napój, który nie ma pochodzenia krowiego. Przykładem jest mleko migdałowe.

Mleko migdałowe dobre dla alergika?

Mleko migdałowe jest traktowane jako zamiennik mleka krowiego. Produkt ten nadaje się do spożycia przez alergików i osoby nietolerujące laktozy. Wytwarzany z pasty migdałowej płyn nie zawiera laktozy. Mleko jest mało kaloryczne a bardzo smaczne. W składzie tego napoju znajdziemy witaminę E, która wpływa korzystnie na stan naszej skóry. Chroni ją przed działaniem wolnych rodników. Jest źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz witamin, w mleku migdałowym nie brakuje cennych minerałów takich jak magnez, potas, żelazo, fosfor, wapń czy miedź. Szczególnie poleca się je osobom chorującym na cukrzycę czy dbającym o sylwetkę.

Uczulenie na mleko migdałowe

mleko migdałowe

Choć mleko z migdałów jest bardzo zdrowe i polecane jak produkt zastępczy dla mleka krowiego, nie wszystkim musi służyć. Mleko jest wytwarzane z orzechów, które należą do grupy silnych alergenów. Migdałowy napój może być przyczyną alergii, u osób uczulonych na orzechy. Pozostali alergicy ze spokojem mogą pić ten drogocenny napój, który można przygotować w domu. W sklepach nie brakuje gotowego mleka migdałowego, które nadaje się do spożycia czy przygotowania wszelkich wypieków oraz dań.

Mleko migdałowe jest wartościowe pod względem odżywczym i zdrowotnym. Warto wprowadzić je do diety, o ile nie jesteśmy uczuleni na orzechy. Smaczny napój z pewnością skradnie serca dzieci i dorosłych, nie wywołując niepokojących reakcji alergicznych, tak jak krowie mleko.

Katarzyna Antos