MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Mięsny klops


Składniki

  • łyżka oleju roślinnego bez orzechów plus trochę do smarowania
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 225 g mielonej wieprzowiny lub kiełbasy
  • łyżka sosu Worcester (według uznania)
  • 2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
  • 85 g bułki tartej
  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka posiekanych listków tymianku lub pół łyżeczki suszonego
  • 3 łyżki keczupu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • ubite jajko

Opis wykonania

Dieta bez produktów mlecznych i orzechów:

Ads code goes here

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Jeżeli klops ma być miękki od spodu, a spieczony na wierzchu, wyłożyć foremkę o wymiarach 23×16 cm pergaminem. Jeżeli wolicie uformować klopsa ręcznie, żeby był chrupiący z każdej strony, połóżcie pergamin na blasze do pieczenia.

Smażyć cebulę na oleju 4 minuty, aż będzie miękka i przyrumieniona.

W misce wymieszać mięso z sosem Worcester, jeśli jest używany, czosnkiem, bułką tartą, ziołami, keczupem i koncentratem pomidorowym. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko, żeby mięso się związało.

Przełożyć całość do przygotowanej formy lub uformować klopsa i ułożyć na blasze.

Piec 60-75 minut, aż klops będzie przyrumieniony na wierzchu i brzegi zaczną odstawać od formy.

Wyłożyć na ciepły talerz. Polać mięso sosem z formy. Pokroić w plastry i podawać z puree z ziemniaków i gravy.

Uwaga na keczup, bo może zawierać śladowe ilości pszenicy lub produktów mlecznych, tak więc uważnie czytajcie etykiety. Postarajcie się, by sos Worcester był bezglutenowy, jeśli jest taka potrzeba.

Dieta bez jajek, produktów mlecznych i orzechów:

Postępować według przepisu, ale zamiast jajka użyć łyżki mąki ziemniaczanej zmieszanej z dwiema łyżkami wody.

Dieta bez glutenu, produktów mlecznych i orzechów:

Postępować według przepisu, ale użyć bezglutenowej bułki tartej. Jeżeli potrawę robi się z mięsa z kiełbasy, a nie wieprzowiny, sprawdzić, czy nie dodano do niego zawierających gluten wypełniaczy.

Warianty. Do mięsa można dodać: pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, drobno posiekane chilli (jeśli są tolerowane), sery (także bezmleczne) lub grzyby saute. Dobrze jest przesmażyć łyżkę mięsa z dodatkami, żeby sprawdzić, jak smakuje, zanim upiecze się klopsa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij