Składniki

  • 2 szklanki mąki grahama
  • szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/8 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 szklanki oleju
  • 60% szklanki zimnej wody
  • ćwierc łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu
  • 45 dag daktyli
  • banan
  • 1 łyżeczka zapachu waniliowego

Opis wykonania

Zamiast mąki pszennej razowej można dać pszenną białą, pamiętając o nieco mniejszej ilości wody lub mleka roślinnego do ciasta.

Wymieszać mąkę grahama z płatkami, solą, kurkumą. Dodać olej, wymieszać łyżką, by nie było grudek. Odłożyć 1 szklankę suchego ciasta.
Do większej porcji dodać 1/2 szklanki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Do mniejszej dodać wiórki, 4 łyżki wody, syrop słodowy lub miód, połączyć składniki. Powinno wyjść lekko sypkie ciasto. Obie części schłodzić w lodówce.
Większą częścią ciasta wylepić foremkę, wyłożyć na nią masę, wysypać drugim ciastem i lekko je wcisnąć w masę. Piec w temp. 190°C do zrumienienia wierzchu.

Masę zrobić z – daktyli, 1 banana, szklanki wody, łyżeczki zapachu waniliowego, łyżki oleju.
Daktyle zalać wodą, dodać plasterki banana, gotować 10 min.
Zmiksować na gładką masę. Wystudzić. Dodać zapach i 1 łyżkę oleju, wymieszać.