masło orzechowe

Orzeszki ziemne są jednym z najgroźniejszych alergenów pokarmowych. Znane są przypadki śmiertelne alergii na te orzechy. Czy w związku z zagrożeniem, alergicy mogą jeść masło orzechowe?

Alergia na orzeszki ziemne

Fistaszki, orzeszki arachidowe czy ziemne, jakkolwiek je nie nazwiemy, pozostaną niebezpiecznym alergenem pokarmowym. Już sam zapach orzechów może wywołać niepokojące reakcje alergiczne. Śladowa ilość orzechów dla alergika może okazać się dawką śmiertelną, dlatego producenci są zobowiązani do informowania w składzie produktów o obecności tych orzechów. Największe spożycie fistaszków występuje w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie uwielbiają masło orzechowe, wytwarzane z tych orzechów. I choć jedzą je od lat, liczba uczulonych wzrasta, zwłaszcza dzieci. Nie wszyscy alergicy reagują na orzeszki ziemne w sposób nagły, choć należy mieć na uwadze wstrząs anafilaktyczny. Osoby uczulone muszą unikać produktów z dodatkiem orzechów. A co z niemowlakami? Czy jesteśmy w stanie zapobiec alergii pokarmowej na orzechy?

Masło orzechowe a alergia u dzieci

Alergia pokarmowa jest wynikiem braku enzymów. Organizm nie toleruje przyjmowanego pokarmu, objawiając to różnymi reakcjami, jak świąd, wysypka czy duszności. Orzeszki ziemne są zaliczane do pokarmów stałych, które powinno się włączyć do diety dziecka dopiero po 6. miesiącu życia. Nowe badania dowodzą, że podawanie ich we wczesnej fazie życie, przyzwyczaja organizm dziecka do alergenów pokarmowych, uodporniając je. Zdaniem badaczy, już pomiędzy 4 a 6 miesiącem życia dziecka, można podawać niewielkie ilości masła orzechowego, co korzystnie wpłynie na tolerancję orzechów ziemnych. W ten sposób organizm uczy się tolerancji, co zmniejsza ryzyko wystąpienia niebezpiecznej alergii w przyszłości. Dziecko nie jest w stanie pogryźć orzechów, ale forma masła wydaje się być idealna dla malucha. Oczywiście nie należy przesadzać z ilością tego produktu. W przypadku jakichkolwiek oznak alergii, należy zgłosić się natychmiast do alergologa.

masłoWprowadzanie nowych produktów w pierwszych miesiącach życia może wspomóc rozwój układu immunologicznego dziecka. Alergie pokarmowe bywają niebezpieczne, więc warto zadbać o zdrowie dziecka już na początku jego drogi. Badania jasno wskazują na korzystne skutki wczesnego podawania masła orzechowego niemowlakom. W takiej sytuacji najlepiej wybierać produkty naturalne, w pełni wyprodukowane z orzechów ziemnych, bez dodatku chemicznych substancji.

Katarzyna Antos