Składniki

  • 1.5 kg karkówki o grubosci około 4cm
  • 3/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu

Opis wykonania

1. Usuwamy z mięsa zbędny tłuszcz. Pozostałe składniki mieszamy w dużym naczyniu lub w torbie foliowej. Dodajemy karkówkę i całość dokładnie zamykamy. Na 4h lub całą noc wkładamy do lodówki.

2. Rozgrzewamy grill. Ruszt smarujemy tłuszczem roślinnym i ustawiamy około 7-12 cm nad źródłem ciepła. Co jakiś czas podlewamy mięso marynatą i grillujemy przez około 30 minut, aż będzie średnio wypieczone. W trakcie smażenia raz przewracamy.

Smacznego!!!