MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Makowiec na biszkopcie bezglutenowy


Składniki

  • Masa makowa:
  • 50 dag maku
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jabłka
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 10 dag rodzynek
  • 5-10 dag orzechów lub migdałów
  • aromat migdałowy – niekoniecznie
  • Ciasto:
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 3 niezbyt płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszka do pieczenia
  • Polewa ciemna:
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
  • 5 dag masła
  • Polewa jasna:
  • 1 tabliczka (100 g) białej czekolady
  • 5 dag masła

Opis wykonania

Dieta bezglutenowa

Ads code goes here

Makowiec na biszkopcie bezglutenowy jest to dosyć pracochłonne ciasto – jak każde makowe. Ale w zamian otrzymujemy pyszne, wilgotne, eleganckie ciasto.

Sposób wykonania:

Mak zalać wrzątkiem, odstawić na godzinę. Namoczony mak odsączyć na gęstym sitku, zmielić w maszynce do mięsa razem z orzechami. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodać mak z orzechami, aromat, rodzynki, starte jabłka (mogą być ze skórą), miód, olej i na końcu pianę z białek. Wyłożyć masę do dużej wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnicy 28 cm), piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać do ubitych białek, wymieszać. Dodawać stopniowo do masy skrobię ziemniaczaną z proszkiem, delikatnie mieszając. Na koniec wlać olej, wymieszać, wlać na upieczoną masę makową. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Ostudzić. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć i ostrożnie na tacę, tak aby biszkopt był na spodzie, a masa makowa na wierzchu.

Czekoladę i masło roztopić na parze (osobno białą i osobno gorzką), dokładnie wymieszać, polać ciasto najpierw jedną polewą, a gdy lekko zastygnie, drugą.

Uwagi:

Tortownica musi być duża, gdyż ciasto jest wysokie, masy makowej dużo i biszkopt mógłby się nie zmieścić. Zamiast tortownicy można użyć prostokątnej foremki (25×25 cm lub trochę większej).

Przepis pochodzi z czasopisma ‘Bez glutenu’, ten i inne znajdziecie na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij