Składniki

  • Sos Bolognese: 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 mała posiekana cebula
  • 1 posiekany seler
  • 2 posiekane marchewki
  • 375 g mielonej wołowiny
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki, razem z sosem
  • 2 pokrojone cukinie
  • szczypta starej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • Gryczany Makaron: 250 g mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki substytutu jaj wymieszanego z 4 łyżkami stołowymi wody
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 4-5 łyżek wody
  • sól

Opis wykonania

Przygotuj sos Bolognese czyli „po bolońsku”. Na patelni z grubym dnem podgrzej oliwę i na wolnym ogniu podsmaż cebulkę przez około 5 minut lub do chwili, kiedy się zeszkli. Dodaj selera i marchewkę i smaż kolejne 2 minuty.

Mięso rozdziel widelcem i wrzuć na patelnię. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż mięso będzie brązowe.

Dodaj pomidory, pokrojoną cukinię i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj. Kiedy pomidory zaczną bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez 2 ½ – 3 godziny, aż sos będzie dobry. Jeżeli za dużo sosu odparuje, dolej trochę wody.

Przygotuj makaron. wymieszaj w misce mąkę, substytut jaj i olej ze szczyptą soli. Mieszaj, dodając powoli wodę, tak aby powstało gęste ciasto odstające od ręki. Możesz również wrzucić wszystkie składniki do robota kuchennego i miksować, aż powstanie ciasto. Dobrze je zagnieć.

Posyp mąką stolnicę, jak najcieniej rozwałkuj ciasto. Potnij na makaron typu wstążki.
W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Dodaj makaron i gotuj przez 3-5 minut. Odcedź i przełóż na ciepły półmisek. Polej sosem i natychmiast podawaj.

Rada – Możesz zrobić od razu większą ilość sosu Bolognese i zamrozić go lub do 5 dni przechowywać w lodówce. Zamiast wołowiny możesz użyć mielonej wieprzowiny lub po 175 g mielonego mięsa wołowego i wieprzowego.