MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Ligustr pospolity


Ligustr pospolity

Ligustr to roślina z rodziny oliwkowatych, która do Polski zawędrowała przed wiekami i sadzona przede wszystkim w formie żywopłotów.

Naturalnie prawie nie występuje, choć zdarzają się miejsca, gdzie rośnie zupełnie dziko, jak np. w okolicach Gdyni. Roślina pozostaje zielona przez cały rok i doskonale znosi nawet wysoki mróz.

Alergia na pyłek a ligustr

Ligustr pospolity, bo ten jest w Polsce najpowszechniejszy, kwitnie i pyli w czerwcu i w lipcu – a zatem stosunkowo krótko. Jeden krzak ma jednak mnóstwo maleńkich kwiatów zebranych na kształt małej wiechy.

Ads code goes here

Pyłek, który wytwarzają nie należy do najsilniej uczulających. Kwiaty mają jednak bardzo intensywny i słodki zapach, co w połączeniu z wrażliwością na pyłki może źle wpływać na alergików.

Największe zagrożenie

Te same kwiaty, które dla alergików są utrapieniem są bardzo pożądane przez pszczoły. Pracowite owady zbierają z nich pyłek, z którego wytwarzają miód. I to on właśnie może być największym zagrożeniem dla osób cierpiących na alergię.

Po zjedzeniu miodu w organizmie alergika zachodzą często bardzo niebezpieczne reakcje, które mogą prowadzić nawet do zapaści. Do niebezpiecznych i nieprzyjemnych trzeba na pewno zaliczyć także obrzęk krtani i warg czy obrzęk naczyniowy.

Trudno stwierdzić, jaki pyłek znajduje się miodzie, dlatego chyba najlepiej unikać po prostu wszystkich.

Co mają wspólnego ligustr pospolity i oliwka europejska?

ligustrNależą do tej samy rodziny oliwkowatych i reagują krzyżowo. Co to znaczy?

Jeżeli wykazujemy uczulenie na pyłek jednego z nich, najprawdopodobniej na pyłek drugiego również będziemy uczuleni. I na tak lubiane przez niektórych oliwki również. Planując wyjazd w rejon Morza Śródziemnego dobrze, żebyśmy o tym pamiętali.

Oliwka pyli, w zależności od miejsca występowania, od kwietnia do połowy lub do końca czerwca. W porównaniu z czasem pylenia naszych traw – to tyle, co nic.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij