MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Lasagne al forno


Składniki

  • porcja ragu bolognese z 400 g wołowiny
  • porcja sosu beszamelowego
  • 55 g tartego parmezanu
  • 280 podgotowanych płatków lasagne

Opis wykonania

Przygotowujemy ragu bolognese (cebula, czosnek, marchew, wołowiny, pomidory, pulpa pomidorowa, wino, przyprawy).
Przyrządzamy sos beszamelowy (mleko, masło, mąka, śmietana o niskiej zawartości tłuszczu, przyprawy).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 st. Na dno żaroodpornego naczynia o pojemności ok. 1,4 l wykładamy łyżkę sosu mięsnego i rozprowadzamy równą warstwę. Kładziemy na niej 2 płatki lasagne, połowę mięsa i kolejne płatki makaronu. Przykrywamy resztą mięsa i jeszcze 2 płatkami lasagne.
Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i posypujemy całość parmezanem.
Pieczemy 35-40 min. do czasu, aż sos zacznie bulgotać, a powierzchnia się przyrumieni. Podajemy gorące.

Ads code goes here

WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: Postępujemy zgodnie z przepisem podstawowym, ale używamy porcji bezmlecznego sosu beszamelowego (z bezmlecznym odpowiednikiem masła; zamiast mleka krowiego dodajemy mleko sojowe, ryżowe lub owsiane; używamy śmietany sojowej zamiast krowiej). Potrawę posypujemy bezmlecznym odpowiednikiem parmezanu.

WERSJA BEZ GLUTENU: Makaron bezglutenowy można znaleźć w wielu supermarketach i sklepach internetowych. Można również przyrządzić go samemu. Zamiast makaronu doskonale sprawdzą się również cienkie plastry polenty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij