MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Kwasy omega-3 ograniczają ryzyko alergii pokarmowych


kwasy omega-3

Dobra informacja dla przyszłych matek, obawiających się alergii pokarmowej u dziecka. Najnowsze badania francuskich naukowców sugerują, że jedzenie podczas ciąży dużych ilości orzechów i tłustych ryb, bogatych w kwasy omega-3, zmniejsza ryzyko wystąpienia tej alergii.

Produkty zawierające kwasy omega-3 mogą wzmacniać układ odpornościowy dziecka, a także zapobiegać rozwojowi alergii pokarmowej w jego okresie niemowlęcym.

W wartościowe kwasy tłuszczowe bogate są tłuste ryby takie jak łosoś, tuńczyk, makrela, a także rośliny strączkowe, orzechy, pestki dyni i siemię lniane.

Ads code goes here

Co nie oznacza, że podczas ciąży należy zajadać się ogromnymi ilościami ryb i orzechów, bowiem kobietom w ciąży można spożywać maksymalnie 2 porcje ryb tygodniowo, ze względu na ryzyko zawartości rtęci w niektórych gatunkach ryb.

Pod prąd schematom

kwasy omega-3Przez lata utarto przekonanie, że właśnie jedzenie podczas ciąży orzechów i innych alergenów pokarmowych jest przyczyną alergii pokarmowej u dzieci. Dzisiejsze badania zupełnie zaprzeczają tym doniesieniom i są wręcz odwrotne.
Naukowcy mają nadzieję, że badania te przyczynią się do poprawy zdrowia przyszłych mam i ich dzieci.
(MC)

Źródło – madeformums.com/09/09/2011

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij