MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Kurczak w cytrynie i tymianku


Składniki

  • 8 udek lub pałeczek z kurczaka lub 4 piersi z kością i skórą
  • sok z jednej cytryny
  • ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 2 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • pół łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • skórka z cytryny, drobno starta

Opis wykonania

Mieszamy sok z cytryny (zostawiamy wyciśnięte połówki), czosnek, zioła, dwie łyżki oliwy oraz trochę soli i pieprzu w małej niemetalowej misce i marynujemy kurczaka przynajmniej godzinę.

Ads code goes here

Rozgrzewamy grill do średniej temperatury. Grillujemy kurczaka ułożonego skórą do dołu w odległości 10 cm od źródła ciepła 10 minut, po czym odwracamy. Smarujemy marynatą i grillujemy kolejne 8-10 minut, aż będzie gotowy. Można też piec kurczaka w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni około 30 minut. Wkładamy wyciśnięte połówki cytryny do blachy do pieczenia, by wzmocnić aromat.

Przekładamy na podgrzane talerze i polewamy zebranym sosem. Tuż przed podaniem dekorujemy skórką cytryny.

Tymianek i rozmaryn można zastąpić garścią porwanych listków bazylii, którymi posypuje się kurczaka na 10 min przed końcem pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij