MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Kuchenne remonty


Kuchenne remonty

Tak samo ważne jak to, co alergik przygotuje sobie do jedzenia, istotne jest to jak i w jakich warunkach jego posiłki będą przyrządzane. W kuchni spędza się też mnóstwo czasu, a specyfika tego pomieszczenia wzmaga niektóre alergie.

Warto więc zadać sobie pytanie – co mogę zmienić w swojej kuchni w trakcie remontu, aby była przyjazna alergikom? Zdrowa i bezpieczna dla rodziny, nawet jeśli nikt w domu nie ma objawów astmy czy alergii skórnej?

Najpowszechniejsze niedogodności

Kuchnia jest miejscem, w którym przede wszystkim gotujesz, czym znacznie zwiększasz wilgotność powietrza. Gotowanie oraz przechowywanie i przetwarzanie pożywienia organicznego, jak warzywa czy mięso, stwarza świetne warunki do rozwoju pleśni i roztoczy. Te z kolei często wywołują reakcje alergiczne.

Ads code goes here

Drugim, choć może nawet istotniejszym czynnikiem alergicznym, który często pojawia się w kuchni jest kurz. Pracując w kuchni wykonuje się dużo ruchów, wywołujących ruch powietrza, który unosi go do ust i nosa.

Postaw na minimalizm

Aby zmniejszyć ryzyko uczuleń i podnieść funkcjonalność kuchni zrezygnuj z wszystkich niepotrzebnych sprzętów. Garnki, patelnie, sztućce i wszystkie niezbędne w kuchni akcesoria powinny znaleźć swoje miejsce w szafkach i szufladach.

Kuchenne remontyZastosuj też minimalizm, gdy chodzi o ozdoby – wszelkie zasłony, obrazki, plakaty, fantazyjne lampy i inne bogato zdobione przedmioty przyciągają potencjalną przyczynę uczulenia – czyli kurz. W ich miejsce postaraj się o łatwe do czyszczenia, w miarę płaskie powierzchnie na ścianach, stołach i blatach. Oprócz mniejszej ilości kurzu znacznie ułatwi Ci to sprzątanie.

A skoro o nim już mowa, to zainwestuj w ściereczki z mikrofibry, których używa się bez stosowania detergentów, potrzebna jest tylko ciepła woda, a to istotne dla alergików.

Strony: 1 2 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij