Które owoce uczulają nas najbardziej?

Oczywiście, należy pamiętać też o walorach odżywczych i witaminach cytrusów dojrzewających na drzewach i jedzonych prosto z nich, a tych, które trafiają na nasze półki sklepowe – i zyskują właściwy kolor (ale niekoniecznie taką samą ilość witamin i minerałów) w dojrzewalniach, co jest standardem w przypadku bananów, często z użyciem chemicznych oprysków.

Alerie pokarmowe nie tylko u dzieci

Nieprawdą jest, że alergie pokarmowe dotyczą tylko dzieci i ci, którzy nie mieli alergii na owoce w dzieciństwie w życiu dorosłym będą od nich wolni.

Które owoce uczulają nas najbardziej?Problemy uczuleniowe i żołądkowo-jelitowe mogą nas bowiem dopaść nawet na emeryturze, choć w tym drugim przypadku nie zawsze jest to alergia, a uczulenie może być reakcją organizmu nie na owoce, a na pestycydy, którymi były spryskane czy konserwanty zapewniające ich przetrwanie w trakcie transportu.

Oczywiście im skórka cieńsza (winogrona) tym dla nas gorzej, gdyż ryzyko przedostania się substancji chemicznych jest większe. W tym przypadku bezpiecznym cytrusem wydaje się być np. pomelo, w którym owoc chroniony jest grubą skórą.

Choć zazwyczaj u małych dzieci objawy alergii pokarmowej ustępują do 7 roku życia, niejednokrotnie przechodzą w inną fazę alergii – wziewną, występuje zagrożenie astmą i mówimy wtedy o marszu alergicznym.