Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny bezmlecznej, schłodzonej
  • 1-2 łyżek wody (w miarę potrzeby)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • brzoskwinie z puszki
  • galaretka owocowa w proszku

Opis wykonania

przepis dla osób na diecie bez jajek i mleka krowiego

Mąkę przesiać najlepiej na stolnicę (ale można też do miski)
Dodać schłodzoną margarynę, posiekaną w kostkę, wymieszać ciasto aby powstało miękkie, nie kleiste, dodawać po łyżce schłodzonej wody w razie konieczności
Ciasto zagnieść rękami aż będzie gładkie, zawinąć szczelnie w folię spożywczą, schłodzić ok. pół godziny aż stwardnieje (można zamrażać)
Przygotować formę (20-23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
Schłodzone ciasto rozwałkować, nawinąć na wałek i przełożyć do formy
Wykleić ciastem formę i jej brzegi do wysokości ok. 2 cm, podziurkować miejscami widelcem, znów chwilę schłodzić w lodówce
Przygotować galaretkę (ja wykorzystałam gotową z torebki, bez sztucznych barwników i konserwantów), zmniejszając ilość zalecanej wody o ok. 125 ml (pół kubka)
Brzoskwinie z puszki odsączyć, pokroić na plasterki, truskawki odsączyć (mogą być inne owoce lub same brzoskwinie)
Rozgrzać piekarnik do 160°C
Na schłodzone w formie ciasto położyć folię aluminiową, na nią równomiernie obciążając rozłożyć ceramiczne kulki do pieczenia lub zwykła suchą fasolę,
Piec ok. 15 min, następnie ściągnąć folię i obciążenie i piec kolejne 15 minut, aż ciasto będzie przyrumienione
Wyjąć z piekarnika ostudzić, rozłożyć owoce, zalać już tężejącą galaretką i schodzić w aż galaretka stężeje do końca
Podawać na deser lub jako owocowy torcik, można dodać sorbet owocowy:)