MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Królik – mięso dla każdego alergika


Królik - mięso dla każdego alergika

Zamiast wołowiny czy wieprzowiny chude mięso królicze. Nie tylko zawiera mało cholesterolu, ale świetnie nadaje się dla alergików, bez względu na wiek. We wszystkich postaciach jako farsz, pasztet, przystawka na zimno czy nawet w zupie.

Nie tylko dzieci miewają problemy z uporczywymi alergiami o atypowym przebiegu, często nie do końca rozpoznanym.

Dieta

Zalecana dieta nakazuje odstawienie mięs czerwonych, czasem także drobiu, niejednokrotnie i ryb; alternatywą, choć nie tak łatwą do odnalezienia na rynku i szeroko niespopularyzowaną w Polsce jest mięso z młodego królika – dojrzałe i najlepiej zabejcowane, ale bez użycia octu i ostrych przypraw czy czosnku.

Ads code goes here

Jak przygotować danie?

Królik - mięso dla każdego alergikaNajprostszą formą przygotowania mięsa jako dania obiadowego jest jego uduszenie. W tej formie nadaje się zarówno do zmielenia – a zatem jako farsz, kotlety, do pulpetów podawanych w bulionie, pasztecików odpowiadających składnikami ciasta naszemu alergikowi.

Wielu alergików toleruje też jagnięcinę, dobrze te dwa rodzaje mięs łączyć z zielonymi warzywami (groszek, brokuły), kaszami, także daniami z dynią czy z burakami.

A królik w buraczkach – to zapowiedź niemal królewskiej uczty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij