Składniki

  • 30 dag ziemniaków
  • 15 dag zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jajko (niekoniecznie)
  • 1 cebula (niekoniecznie)
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz (do smaku)
  • ewentualnie 1 łyżka bezglutenowej bułki tartej
  • do smażenia – olej lub oliwa
  • do panierowania: 1 jajko
  • 10 dag zmielonych lub posiekanych drobno orzechów włoskich

Opis wykonania

Dieta bezglutenowa:

Obrane ziemniaki ugotować w posolonej wodzie. Jeszcze gorące utłuc na gładką masę. Orzechy zmielić, dodać do ziemniaków wraz z jajem i natką pietruszki.

Jeśli masa wydaje się luźna, można dodać łyżkę bezglutenowej bułki tartej. Doprawić masę solą i pieprzem. Wymieszać, formować wałeczki długości 5-6 cm, grubości około 2-3 cm.

Krokiety obtoczyć w rozkłóconym jajku, a następnie w zmielonych orzechach. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Podawać gorące do kapusty z grzybami.

Uwagi

W zależności od tego czy orzechy są zmielone czy posiekane krokiety trochę inaczej smakują i wyglądają.

Orzechy można zastąpić migdałami.

Można w tym przepisie pominąć jajka (nie dodawać do środka i panierować tylko w orzechach, lekko dociskając panierkę).

Krokiety można także panierować w mieszance bezglutenowej bułki tartej i posiekanych orzechów w porcji 2:1.

Przepis pochodzi z czasopisma ‘Bez glutenu’, ten i inne znajdziecie na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl