MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Krem z dyni


Składniki

  • 1 dynia hokkaido
  • oliwa
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 l wody
  • przyprawa do zup
  • prażone pestki dyni
  • koperek
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • mąka orkiszowa

Opis wykonania

Dieta antyhistaminowa

Ads code goes here

Dynię obrać i pokroić na kawałki. Do rozgrzanego garnka wlać 3 łyżki oliwy i wrzucić pokrojoną dynię. Przez chwilę podsmażyć, a następnie zalać 1 l wody. Dodać przyprawę do zup i zagotować. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki, gotować około 15 minut.

Zupę zmiksować, zdjąć z ognia, a kiedy przestanie wrzeć, dodać połowę porcji kwaśnej śmietany. Pozostałą śmietanę dokładnie wymieszać z 3 łyżkami mąki orkiszowej i dodać do zupy. Ciągle mieszając, jeszcze raz zagotować i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Jeżeli zupa zrobi się za gęsta, dodać trochę wody (i przyprawy do zupy). Pod koniec gotowania posypać posiekanym koperkiem.

Zupę na talerzu posypać prażonymi pestkami dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij